El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

Escoles Tàndem: Dia Mundial de l’Aigua a l’Escola Mare de Déu de Montserrat

Així vàrem viure el Dia Mundial de l’Aigua, el Tàndem format per l’Escola Mare de Déu de Montserrat de Cornellà i Institut de recerca Biomèdica (IRB Barcelona), dins el programa Escoles Tàndem de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Ens ho explica Muriel Arimon, responsable de participació ciutadana i educació científica d’IRB Barcelona, en aquest text publicat a Cornellà informa.

El passat dia 22 de març l’escola Mare de Déu de Montserrat va celebrar el Dia Mundial de l’Aigua amb una jornada plena d’activitats per a tots els cursos. Els alumnes varen dur a terme diferents tallers i propostes interactives amb les quals van aprendre les propietats de l’aigua d’una forma molt intuïtiva i manipulativa.

L’escola Mare de Déu de Montserrat és Escola Tàndem amb l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) des del 2015, un projecte d’innovació educativa de la Fundació Catalunya-La Pedrera que té com objectiu millorar la formació dels alumnes mitjançant la incorporació de noves metodologies pedagògiques al centre.

L’IRB Barcelona és un centre de recerca de renom internacional dedicat a entendre qüestions fonamentals sobre la salut i les malalties humanes com el càncer, la diabetis o l’Alzheimer, i una de les seves prioritats és la formació i la millora de la cultura científica de la ciutadania. Així doncs, aquest projecte Tàndem en concret té un enfocament clarament científic i la transformació a les aules s’està implementant prenent com a eix vertebrador la ciència.

Es vol fomentar que l’alumne es faci preguntes, es plantegi què pot estar passant (plantegi hipòtesis), i que basant-se amb els resultats de l’experimentació arribi a les seves pròpies conclusions. Un equip de científics de l’IRB Barcelona va anar a les aules per acompanyar els docents i alumnes en el procés d’investigació i experimentació amb l’aigua i les seves propietats.

Foto 3

Per acabar la jornada de celebració del Dia Mundial de l’Aigua, a la tarda es van obrir les portes del centre a les famílies per tal de compartir amb ells els aprenentatges i experiències viscudes. L’equip impulsor del projecte Tàndem els va donar la benvinguda a la biblioteca que era plena a vessar, i seguidament els familiars es varen distribuir entre les aules, on els mateixos alumnes els van fer les demostracions en directe d’allò que havien après durant la jornada.

Article escrit per Muriel Arimon (IRB Barcelona)

MurielMuriel Arimon. Graduada en Biotecnologia (2002) a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i PhD en Biotecnologia (2009) de la Universitat de Barcelona (UB). Ha fet el postdoctorat al Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School (Boston), així com a la UAB, i és Màster Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la Barcelona School of Management (Universitat Pompeu Fabra). Actualment, és la Responsable de participació ciutadana i educació científica de l’Institute for Research in Biomedicine (IRB Barcelona).

En el projecte Tàndem Escola Mare de Déu de Montserrat + IRB Barcelona,  la biomedicina s’insereix com a eix transversal dins el currículum de l’educació infantil i primària.

És un projecte d’innovació, dissenyat pensant en la seva sostenibilitat a llarg termini, que té com a principal objectiu millorar la formació i els resultats acadèmics i fomentar l’esperit crític dels alumnes. Com a punts claus per aconseguir-ho es destaca:

  • La formació del professorat en la didàctica de la biomedicina i en metodologies pedagògiques innovadores.
  • Incidir en la comunitat d’aprenentatge.
  • El treball en un nou disseny curricular i organitzatiu del centre educatiu
  • L’Escola Mare de Déu de Montserrat, situada al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, és una escola pública d’Educació Infantil i Primària d’una línia, que té un total de 220 alumnes i 16 professors. Per a més informació clica aquí.
  • L’IRB Barcelona és un centre de recerca de renom internacional dedicat a entendre qüestions fonamentals sobre la salut i les malalties humanes. L’objectiu fonamental d’aquest centre és arribar a traslladar els resultats científics en tractaments beneficiosos per a la salut humana, en concret estudia les bases moleculars de tres malalties amb gran impacte social: Càncer, Diabetis i Alzheimer. Entre les missions d’aquest centre de recerca hi ha l’educació, que comprèn des de la formació de joves científics fins a la millora de la cultura científica de la ciutadania. Els programes de divulgació del centre, com el “Bojos per la Biomedicina”, també en col·laboració amb la Fundació Catalunya-La Pedrera, comprenen totes les edats i formen part de l’activitat diària del centre. Per a més informació clica aquí.
El Programa Escoles Tàndem

escoles-tandem-fundacio-la-pedrera

El Programa Escoles Tàndem promou el partenariat durant 3 anys entre centres educatius i institucions de referència per a fomentar la innovació pedagògica i l’èxit educatiu, i compta en aquest curs 2016-2017 amb 5 escoles de primària participantsA aquestes Escoles Tàndem cal sumar-hi els 6 centres educatius que ja han acabat la seva implementació però que continuen treballant amb la metodologia del projecte i segueixen comptant amb el seguiment de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Curs 2011-2012 (música) El projecte Escoles Tàndem es va iniciar a Barcelona amb  l’Escola Poblenou  en Tàndem amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb especialització en música; i l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer amb el Conservatori Municipal de Música de Barcelona (CMMB) , també amb especialització en música.

Curs 2012-2013 (ciència/ música). Es van incorporar al projecte l’Institut Apel·les Mestres de l’Hospitalet de Llobregat formant parella  amb l’IrsiCaixa i el Parc Científic de Barcelona, amb especialització en ciència; i també l’Escola Labouré del Raval de Barcelona amb la Fundació Tot Raval i l’Escola de Músics i JPC, amb especialització en música.

Curs 2013-2014 (art /ciència). Es van incorporar els tàndems formats per l’Escola Miquel Bleach d’Hostafrancs de Barcelona amb el MNAC (que ha obtingut el Premi Ciutat de Barcelona 2015), amb especialització en art, i l’Institut Rovira-Forns de Santa Perpètua de la Mogoda amb el departament de ciències experimentals i matemàtiques i l’Observatori de Difusió de la Ciència de la UAB, amb especialització en ciència.

Curs 2014-2015 (dansa). S’hi va incorporar el Tàndem format per l’Escola Bàrkeno al barri de la Marina de Port de Barcelona i el Mercat de les Flors i El Graner, amb especialització en dansa i moviment artístic.

Curs 2015-2016 (ciència). S’hi van incorporar  els tàndems formats per l’Escola Mn. Joan Batlle de Blanes i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) amb especialització en ciències de la vida a l’aigua; i l’Escola Mare de Déu de Montserrat, de Cornellà de Llobregat, i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) amb especialització en biomedicina.

Curs 2016-2017 (teatre /metodologia educativa anglesa). Enguany s’ha donat el tret de sortida als Tàndems formats per l’Escola Rambleta del Clot amb el British Council amb l’especialitzadació en anglès i metodologies educatives del Regne Unit  i l’Escola Ramon Llull amb el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en arts escèniques.

follow us on facebook twitter instagram youtube

Segueix-nos a:  #EscolesTàndem @PedreraFundacio @PedreraCiencia 

Web: 

Facebook:

Twitter:  

Instagram: 

Youtube

Flickr

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: