El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

El genetista Siddhartha Mukherjee participarà a Converses a La Pedrera

El 20 de juny, La Pedrera celebrarà una conversa amb Siddhartha Mukherjee, metge, genetista, investigador especialitzat en oncologia i biòleg expert en cèl·lules mare.

Guanyador del premi Pulitzer de no-ficció i del Guardian First Book Award amb The Laws of Medicine i The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer –un dels llibres més divulgatius que s’han escrit sobre el càncer-, Siddhartha Mukherjee publica ara The Gene. An Intimate History (2016), on a través del  gen relata la recerca per desxifrar el codi principal que ens conforma i defineix com a humans, i determina com som per fora i per dintre.

La història del gen comença en una abadia agustina de Moràvia l’any 1856, quan un monjo concep la possible existència d’una unitat hereditària. D’aquí, enllaça amb les investigacions de Charles Darwin, Gregor Mendel, Francis Crick, James Watson, Rosalind Franklin, i de tants altres científics que continuen treballant per comprendre el codi més important de tots. Entremig, també topa amb els horrors de l’eugenèsia nazi a la dècada de 1940 i finalment explica com el gen transforma la biologia de postguerra, i reconfigura la nostra percepció de la sexualitat, el caràcter, la capacitat d’elecció i el lliure arbitri.

Mukherjee ens recorda que la genètica té una importància transcendental a la vida quotidiana de tothom, en una època en què encara estem aprenent a llegir i escriure el genoma humà, amb totes les possibilitats que comporta de modificar el destí i la identitat dels nostres infants.

El dia 20 de juny a les 19h, dins del marc del cicle Converses a La Pedrera, Siddharta Mukherjee dialogarà amb la periodista Milagros Pérez Oliva a l’Auditori de La Pedrera.

© Deborah Feingold

Siddhartha Mukherjee és professor ajudant de medicina a la Columbia University. Després d’haver obtingut una beca Rhodes, es va llicenciar a l’Stanford University, la University of Oxford i la Harvard Medical School.

El seu laboratori ha identificat gens que regulen les cèl·lules mare, i el seu equip està reconegut internacionalment per haver descobert cèl·lules mare del teixit esquelètic i alteracions genètiques en els càncers de la sang.

Ha publicat articles a NatureCellNeuronThe New England Journal of Medicine i a The New York Times, entre altres revistes i publicacions.

És autor de The Laws of Medicine i The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer (El emperador de todos los males, Debate), que el 2011 va guanyar el premi Pulitzer de no-ficció i el Guardian First Book Award. El seu darrer llibre, The Gene. An Intimate History (2016), acaba de publicar-se en català (La Campana) i en castellà (Debate) al nostre país.

© Joan Sànchez

Milagros Pérez Oliva és periodista. Treballa des del 1982 al diari El País, on ha exercit diferents tasques i responsabilitats, entre elles les de redactora en cap de Catalunya, d’Opinió y Defensora del Lector.

Actualment és articulista i membre de l’equip d’editorials. Col·labora regularment com a analista a diferents programes de ràdio i televisió.

Ha rebut, entre altres guardons, el Premi Nacional de Periodisme i la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari. És membre del Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra i del Consell Assessor de Salut Pública de Catalunya.


CONVERSES A LA PEDRERA 2017

Les vint-i-vuit sessions celebrades fins avui, amb gran èxit de públic, han fet que les Converses a La Pedrera de Fundació Catalunya – La Pedrera, amb la col·laboració d’Arcàdia, hagin arrelat plenament en l’oferta cultural de la nostra ciutat. Són un punt de referència en el debat intel·lectual i un escenari on es donen a conèixer primeres figures del panorama cultural internacional.

Les Converses creen un espai de diàleg en el qual es va més enllà de l’obra i de les formulacions per les quals es coneixen les personalitats convidades per aprendre a veure i analitzar el present a través de la seva mirada i el seu discurs. La diversitat de disciplines i orígens dels participants fan que les Converses a La Pedrera siguin un mosaic de punts de vista que ens permet crear-nos una opinió més ben fonamentada del món en què vivim.

Visita el webMés informació i entrades aquí: https://www.lapedrera.com/ca/activitats/converses-a-la-pedrera-2017

 

follow us on facebook twitter instagram youtube

Segueix-nos a:  #ConversesaLaPedrera@PedreraCiencia  @PedreraFundacio 

Web: 

Facebook:

Twitter:  

Instagram: 

Youtube

Flickr

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: