El bloc del foment de les vocacions científiques

Programes que promouen l’excel·lència educativa i fomenten les vocacions científiques

L’Institut de Ciències del Mar apropa els secrets de l’ecosistema costaner i l’oceanografia a professors de ciències de secundària

Una edició més, dins el programa Professors i ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) apropa els secrets del mar als professors de ciències d’educació secundària i Batxillerat de Catalunya que cerquen noves eines per traslladar a l’aula tant els coneixements sobre l’ecosistema costaner com diferents aspectes transversals d’oceanografia.

És per això que de la mà d’un ampli equip d’investigadors, durant els mesos d’octubre i novembre, ICM acollirà dos cursos teorico-pràctics reconeguts pel departament d’Ensenyament de la Generalitat en els quals els docents podran treballar en petits grups als laboratoris, a les aules i en les sortides pràctiques programades.

El mar: un món de vida en moviment. Interacció entre processos físics i biològics, des d’una gota a l’oceà sencer  (inici 18 d’octubre):

Una aproximació a l’oceanografia de forma transversal, des de la física, la química i la biologia, on s’abordaran diferents aspectes sobre els oceans amb una visió integral. Un oceà que mostra el comportament d’un sistema complex a molt diverses escales espacials i temporals. Sessions dirigiden a docents que inclouen un taller de boies, de xarxes i altres estris per pescar i concentrar el plàncton, un taller de microbiologia per visualitzar els bacteris marins, i molt més.

Biodiversitat i funció en microorganismes marins: una finestra per estudiar la importància i la complexitat de l’ecosistema costaner (inici 17 de novembre):

3a edició d’aquest curs que se centra en l’estudi de les espècies de microorganismes dels ecosistemes marins i els factors que regulen la seva abundància. Concretament, s’abordaran els factors que regulen l’estructura de la comunitat de microorganismes i com la variabilitat del clima i les pertorbacions humanes afecten els ecosistemes marins de la zona costanera del Mediterrani. El curs inclou el disseny -de forma conjunta entre investigadors, comunicadors i professorat- de material didàctic per a la seva utilització a l’aula i l’experimentació en el joc interactiu sobre xarxes tròfiques SeaDance per entendre què passa en l’ecosistema marí.

Dos cursos complementaris que permetran adquirir nous coneixements i recursos així com un gran ventall de pràctiques fàcilment reproduïbles a l’aula.

Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC): el centre de recerca marina més gran d’Espanya i un dels més importants de la regió Mediterrània
L’ICM pertany a l’àrea de Recursos Naturals del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i és el centre més gran de recerca marina d’Espanya i un dels més importants de la regió Mediterrània. Es dedica íntegrament a l’estudi de mars i oceans.
La seva recerca busca aprofundir i avançar en el coneixement científic i esbrinar quin paper tenen els oceans en el context del planeta. Una llarga experiència i un equip humà format per més de 200 especialistes en els diferents aspectes de la recerca oceanogràfica (física, química, geologia i biologia), li atorguen una visió global de l’ecosistema marí, així com capacitat per valorar els canvis i l’impacte humà sobre aquest medi i cercar-hi solucions.
Es divideix en quatre departaments:  Biologia Marina i Oceanografia, Geociències Marines, Oceanografia Física i Tecnològica i Recursos Marins Renovables. Els seus investigadors participen en projectes nacionals i internacionals i en campanyes oceanogràfiques en pràcticament tots els mars i oceans del món.

Visita el webMés informació i inscripcions a ls cursos a: www.professorsiciencia.cat

Segueix-nos: #ProfessorsiCiència @PedreraCiencia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: